Rhenus przejmuje Grupę LOXX

Rhenus zamierza wzmocnić swoją działalność w Niemczech i Europie wraz z planowanym przejęciem grupy logistycznej LOXX z Gelsenkirchen, które rozpoczęło się z dniem 1 stycznia 2021 roku. Transakcja podlega zatwierdzeniu przez organy antymonopolowe. LOXX realizuje międzynarodowe usługi logistyczne ze szczególnym uwzględnieniem transgranicznych przewozów drobnicowych i ładunków kombinowanych. Zarządzana przez właściciela firma logistyczna, koncentruje się w szczególności na regionie Ren-Ruhr w Niemczech.

Przejęcie dotyczy nie tylko holdingu z siedzibą w Gelsenkirchen, ale także pięciu oddziałów operacyjnych, które są zlokalizowane w siedzibie głównej w Gelsenkirchen, Pleidelsheim koło Stuttgartu  oraz w trzech polskich miastach tj. w Warszawie, Poznaniu i Katowicach. „Lokalizacje Grupy LOXX idealnie uzupełniają istniejącą europejską sieć transportu drogowego Rhenus ze względu na wyraźną internacjonalizację, a także różnorodność kulturową i kompetencje pracowników. LOXX historycznie był silnie związany z Europą Wschodnią, a w ciągu ostatnich dziesięciu lat rozwinął się poprzez nawiązanie relacji z Europą Zachodnią, aby stać się międzynarodowym dostawcą pełnego zakresu usług ”- mówi Thilo Streck, Dyrektor Zarządzający Rhenus Freight Logistics.

Centrum logistyczne w Gelsenkirchen o powierzchni około 17 000 metrów kwadratowych koncentruje się nie tylko na usługach transgranicznych, ale także na rozwiązaniach dla klientów z branży chemicznej. Istniejące umowy w ramach programów współpracy drobnicowej VTL i CTL będą kontynuowane.
Lokalizacja Pleidelsheim w pobliżu Stuttgartu koncentruje się głównie na transporcie ładunków drobnicowych, częściowych i całopojazdowych w Europie Wschodniej i WNP. Na terenie Niemiec LOXX działa również jako spedytor regionalny dla sektora AGD, dystrybuując sprzęt AGD i zaopatrując sklepy. „Chcemy dalej rozwijać tę działalność razem z Rhenus Home Delivery. Rhenus może również zaoferować zainteresowanym klientom lepszy dostęp do Europy Zachodniej ”- mówi Thilo Streck.
W Polsce LOXX prowadzi trzy oddziały i głównym obszarem ich działań  jest również świadczenie usług transportu drogowego na terenie Europy. Rhenus dąży do integracji w ramach swojej niezależnej polskiej sieci dystrybucyjnej. „W świetle postępującej konsolidacji rynków drobnicowych i rosnących wymagań w sektorze IT w ramach procesu cyfryzacji, wierzymy, że będziemy cieszyć się lepszymi możliwościami wzrostu i rozwoju, ulepszonymi usługami dla naszych klientów, a dla naszych pracowników jasną perspektywą przyszłości Grupy LOXX poprzez bycie częścią Rhenus. Z tych powodów, a także ze względu na wiek głównych akcjonariuszy, zdecydowaliśmy się na sprzedaż biznesu firmie Rhenus”  - wyjaśnia Alexander Brockt, Dyrektor Zarządzający LOXX.
Transakcja wymaga zgody organów antymonopolowych.

O Rhenus
Grupa Rhenus jest jednym z wiodących globalnych dostawców usług logistycznych, którego roczna sprzedaż wynosi 5,5 miliarda euro. Grupa Rhenus posiada ponad 750 lokalizacji na całym świecie i zatrudnia ponad 33 000 pracowników oferując rozwiązania dla wielu różnych branż w całym łańcuchu dostaw w tym dla transportu multimodalnego, magazynowania, odprawy celnych i innowacyjnych usług o wartości dodanej.

O LOXX
LOXX to średniej wielkości firma logistyczna zarządzana przez właściciela, która ma swoją siedzibę w Gelsenkirchen w Zagłębiu Ruhry. Grupa LOXX składa się teraz z pięciu spółek operacyjnych oraz LOXX Holding GmbH i posiada pięć lokalizacji biznesowych. Grupa zatrudnia w Europie około 575 osób i osiągnęła obroty w wysokości 127,6 mln euro w 2019 roku.