Bezpieczeństwo i jakość są najważniejsze

Kompleksowa obsługa logistyczna, m.in. dla szeroko rozumianej branży przemysłowej, w tym dla branży chemicznej, to dziedzina w której specjalizuje się Grupa Rhenus, realizując rocznie około 4 mln dostaw towarów niebezpiecznych. Międzynarodowe i krajowe systemy dystrybucyjne Rhenus są dostosowane do wymogów branży chemicznej, w tym również do realizowania transportów ADR. Rozwiązania transportowe i magazynowe niejednokrotnie projektowane są pod indywidualne potrzeby klientów. Rhenus świadczy swoje usługi w oparciu o system jakości SQAS oraz ISO 9001:2008.

Kompleksowe rozwiązania

W portfolio naszych klientów znajdują się dostawcy komponentów na linie produkcyjne, producenci, a także dystrybutorzy wyrobów gotowych. Produkty z jakimi pracujemy to substancje stałe na paletach i w opakowaniach big bag oraz substancje płynne przechowywane w pojemnika DPPL, beczkach, kanistrach i hobokach. Rhenus świadczy kompleksowe rozwiązania dla branży chemicznej z zakresu zarzadzania zapasami, realizacji transportu krajowego i międzynarodowego w systemie drobnicowym, LTL, FTL, w tym Milk Run oraz dostaw ekspresowych na linie produkcyjne. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, oferujemy usługi niestandardowe, takie jak chociażby przepompowywanie i próbkowanie towarów. W naszym portfolio są również usługi konsolidacyjne w hubach krajowych jak i międzynarodowych.

Będąc firmą rodzinną, łączymy ludzkie podejście z profesjonalizmem oraz wieloletnie doświadczenie z najnowocześniejszymi rozwiązaniami logistycznymi. Jedna z naszych kompetencji jest zarzadzanie łańcuchem dostaw oraz doradztwo w zakresie świadczonych usług logistycznych. Optymalizujemy łańcuchy dostaw pod kątem organizacyjnym i kosztowym, obniżamy ryzyko przejmując odpowiedzialność za przesyłki na każdym etapie przewozu, skracamy proces realizacji usługi i dopasowujemy rozwiązania odpowiadające aktualnym potrzebom klientów.

Outsourcing w branży przemysłowo-chemicznej

Współpraca z operatorem logistycznym zapewnia firmie z branży przemysłowej czy chemicznej dużą elastyczność i stały poziom kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości świadczonych usług. Ze względu na właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne substancji obsługa logistyczna branży chemicznej stawia przed operatorem dodatkowe wyzwania. Operator logistyczny powinien posiadać niezbędne doświadczenie i udokumentowane referencje w obsłudze branży, a także pracować w oparciu o obowiązujące normy i standardy. Rhenus Logistics od lat współpracuje z przedstawicielami branży chemicznej, nasi pracownicy i podwykonawcy są przeszkoleni, maja wiedze i doświadczenie niezbędne do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Współpracujemy również z ekspertami Grupy Rhenus z innych krajów, w tym Rhenus Chemical w Niemczech, jednostka posiadającą odpowiedni know-how, specjalizująca się w obsłudze branży chemicznej na świecie.

Największym wyzwaniem stojącym przed operatorem logistycznym, przy współpracy z firmami z branży przemysłowej czy chemicznej, jest zapewnienie bezpieczeństwa i jakości w całym łańcuchu dostaw. Rhenus stosuje wszelkie środki bezpieczeństwa w magazynach jak i podczas transportu. Pracownicy firmy, oraz kierowcy ciężarówek naszych podwykonawców współpracują z doradcami ADR, a także przechodzą szkolenia w zakresie postepowania z towarami niebezpiecznymi w branży chemicznej oraz przepisami prawa obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej. Rhenus posiada jasną procedurę ochrony przewożonych towarów, która zapewnia obowiązujące wymogi prawne. Zaawansowane rozwiązania IT umożliwiają nam zarzadzanie towarami chemicznymi, w tym towarami ADR oraz śledzenie przesyłek. Transporty realizowane są zgodnie z ustawa o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów (SENT), która obejmuje również branżę chemiczną.