Logistyka dla branży chemicznej

Współpraca z operatorem logistycznym pozwala zachować dużą elastyczność podczas sezonowych wzrostów sprzedaży i stały poziom kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości świadczonych usług. Ze względu na właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne substancji chemicznych, magazynowanie, transport i inne czynności związane z towarem, obsługa logistyczna branży chemicznej stawia przed operatorem dodatkowe wyzwania. Operator logistyczny powinien bezwzględnie posiadać niezbędne doświadczenie i udokumentowane referencje w obsłudze branży, a także pracować w oparciu o obowiązujące normy i standardy dla branży.

Szeroki wachlarz usług

W Polsce Rhenus Logistics świadczy kompleksowe rozwiązania dla branży chemicznej z zakresu zarządzania zapasami, realizacji transportu krajowego i międzynarodowego w systemie drobnicowym, LTL, FTL, a także oferuje transporty Milk Run i dostaw ekspresowe na linie produkcyjne. Międzynarodowe i krajowe systemy dystrybucyjne Rhenus są dostosowane do wymogów branży chemicznej w tym również do realizowania transportów ADR. Rozwiązania transportowe i magazynowe niejednokrotnie projektowane są pod indywidualne potrzeby klientów. Rhenus realizuje również  usługi niestandardowe, na przykład usługi przepompowywania i próbkowania towarów, usługi konsolidacyjne w hubach krajowych jak i międzynarodowych oraz zarządzanie opakowaniami zwrotnymi.

Wśród kompetencji operatora logistycznego jest zarządzanie łańcuchem dostaw oraz doradztwo w zakresie świadczonych usług logistycznych. Rhenus optymalizuje łańcuchy dostaw pod kątem organizacyjnym i kosztowym, obniża ryzyko przejmując odpowiedzialność za przesyłki na każdym etapie przewozu, skraca proces realizacji usługi i dopasowuje rozwiązania odpowiadające aktualnym potrzebom klientów. Produkty z jakimi pracuje firma  to substancje stałe na paletach i w opakowaniach Big Bag oraz substancje płynne przechowywane w pojemnika DPPL, beczkach, kanistrach i hobokach. Klientami firmy są dostawcy komponentów na linie produkcyjne, producenci, a także dystrybutorzy wyrobów gotowych.

Bezpieczeństwo i jakość

Największym wyzwaniem stojącym przed operatorem logistycznym jest zapewnienie bezpieczeństwa i jakości w całym łańcuchu dostaw. Rhenus stosuje wszelkie środki bezpieczeństwa w magazynach jak i podczas transportu. Firma świadczy swoje usługi w oparciu o system jakości SQAS oraz ISO 9001:2008. Rhenus od lat współpracuje z firmami z branży chemicznej, nasi pracownicy i podwykonawcy są przeszkoleni, mają wiedzę i doświadczenie niezbędne do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Współpracujemy również z ekspertami Grupy Rhenus z innych krajów, w tym Rhenus Chemical w Niemczech, jednostką posiadającą odpowiedni know-how, specjalizującą się w obsłudze branży chemicznej na świecie. Zaawansowane rozwiązania IT umożliwiają nam zarządzanie towarami chemicznymi, w tym towarami ADR, oraz śledzienne przesyłek. Grupa Rhenus realizuje rocznie około 4 mln dostaw towarów niebezpiecznych. Realizujemy transporty zgodnie z ustawą o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów (SENT), która obejmuje również branżę chemiczną.
Pracownicy firmy Rhenus, oraz kierowcy ciężarówek naszych podwykonawców współpracują z doradcami ADR, a także przechodzą szkolenia w zakresie postępowania z towarami niebezpiecznymi w branży chemicznej oraz przepisami prawa obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej. Rhenus posiada jasną procedurę ochrony przewożonych towarów, która zapewnia obowiązujące wymogi prawne. Będąc firmą rodzinną, Rhenus Logistics łączy ludzkie podejście z profesjonalizmem oraz wieloletnie doświadczenie z najnowocześniejszymi rozwiązaniami logistycznymi.

Autor:
Ewa Stypulska