Na ile branża e-commerce wymusza stosowanie automatyzacji i robotów?

Dynamiczny rozwój e-commerce, szeroko rozumiana dygitalizacja i zmiany technologiczne nie pozostały bez wpływu na logistykę. Logistyka dla e-commerce różni się w zależności od skali projektu i oferowanych produktów. Inaczej wyglądają przepływy materiałowe w branży fashion ,która charakteryzuje się sezonowością wynikającą ze zmiany pór roku, a także wysokimi pikami w okresie świąt i wyprzedaży, a inaczej w internetowej sprzedaży mebli czy branży DIY. W każdym procesie wydajność i optymalizacja kosztów mają zasadnicze znaczenie.

Automatyzacja i wykorzystanie nowoczesnych technologii są sposobem na uzyskanie zadowalających efektów. Natomiast zastosowanie automatyzacji musi być uzasadnione kosztowo i dostosowane do rzeczywistych potrzeb klienta. Sprzedaż internetowa charakteryzuje się dużą nieprzewidywalnością, a organiczny rozwój projektów rok do roku osiąga zaskakujące wyniki i ciężko przewidzieć jak dany projekt będzie zachowywał się w perspektywie kilku kolejnych lat. Czy wobec powyższego opłaca decydować się na automatyzację? I tak i nie.

Inwestycje w infrastrukturę i rozwiązania automatyczne z długim okresem zwrotu z inwestycji niosą więc ze sobą spore ryzyko. Wieloletnie kontrakty na rynku logistycznym są już rzadkością, co dodatkowo zniechęca do inwestycji w rozwiązania technologiczne. Warto jednak przyjrzeć się mniejszym i mobilnym rozwiązaniom takim jak autonomiczne roboty, drony czy mniejsze rozwiązania z zakresu automatyki, które dowolnie można rozwijać, relokować i implementować w innych projektach. Automatyzacja jest jak najbardziej pożądana w optymalizacji procesów magazynowych niemniej jednak musi zachowywać pełną elastyczność na wypadek diametralnych zmian tychże procesów, nagłych wzrostów wolumenów czy zmiany lokalizacji magazynowej. Bazując na doświadczeniu Rhenus takie rozwiązania sprawdzają się w lokalizacjach w całej Europie w tym również w projektach e-commerce w Polsce.

Projekty e-commerce są projektami opierającymi się w głównej mierze na zasobach ludzkich. Tak długo jak zatrudnienie pracowników jest możliwe i koszty zatrudnienia są niższe niż rozwiązania technologiczne, zaawansowana automatyzacja procesów w logistyce e-commerce będzie miała ograniczone zastosowanie. Ciężko  wyrokować co w przyszłości będzie się działo w tym zakresie, ponieważ jest to uzależnione od wielu czynników takich jak chociażby zmiany demograficzne, innowacje czy też zmiany zachowania konsumentów.

Autor:
Rafał Browarski