Nowa inwestycja Rhenus – Centrum Logistyczne Bolesławiec

„Centrum logistyczne w Bolesławcu, oprócz swojej doskonałej lokalizacji, gwarantuje także możliwość dalszego rozwoju powierzchni w ramach kolejnych etapów projektu”

Na początku roku firma Rhenus rozpoczęła swoją własną inwestycję magazynową w Wałbrzyskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Magazyn został zbudowany w Bolesławcu - miejscu umożliwiającym sprawną dystrybucję na kilka rynków europejskich. Doskonała infrastruktura drogowa (autostrada A4, droga ekspresowa S18), a także bliskość hubów przeładunkowych czołowych dostawców usług kurierskich, stanowią o dużej atrakcyjności tej lokalizacji dla potencjalnych klientów.

Rhenus to kompleksowy operator logistyczny, który jest wysoce wyspecjalizowany w obsłudze kanału e-commerce i ze swoich centrów logistycznych w Polsce obsługuje zamówienia klientów indywidualnych  z  kilkunastu krajów Europy. Lokalizacja magazynu w Bolesławcu jest odpowiedzią na potrzeby logistyczne rynku i będzie miała znaczenie zwłaszcza dla projektów e-commerce i omnichanell o zasięgu europejskim. Logistyka dla kanału e-commerce wymaga od operatora: niestandardowego podejścia, bezbłędnej realizacji zleceń i dużej elastyczności. Centrum logistyczne w Bolesławcu, oprócz swojej doskonałej lokalizacji gwarantuje także możliwość dalszego rozwoju powierzchni w ramach kolejnych etapów projektu. Jak pokazuje nasze doświadczenie sprzedaż w internetowym kanale sprzedaży jest trudno przewidywalna  a jej tempo wzrostu nieporównywalne z tradycyjnym kanałem sprzedaży. Dodatkowym wyzwaniem są sezonowe wzrosty sprzedaży. Decyzja o własnej inwestycji magazynowej była podyktowana między innymi koniecznością zagwarantowania naszym klientom dużej elastyczności i możliwości dalszego rozwoju biznesu.

Budowa centrum logistycznego w Bolesławcu to pierwsza tego typu inwestycja firmy Rhenus w Polsce. Prace budowlane rozpoczęły się na  początku kwietnia tego roku. Inwestycja podzielona jest na kilka etapów, a pierwszy z nich jest już zakończony. Pierwszy etap budowy to 38 000 m² powierzchni magazynowej. W następnym etapie powstanie kolejne 17 000 m², a docelowo 100 000 m² powierzchni magazynowej. Obiekt  został zbudowany w standardzie korporacyjnym firmy  Rhenus, tj. wyższym niż standard obecnie obowiązujący na polskim rynku powierzchni magazynowych.

Firma Rhenus od lat przywiązuje dużą wagę do kwestii środowiskowych i społecznych. W budowie nowego magazynu zastosowano rozwiązania przyjazne środowisku, a magazyn spełnia wysokie wymagania środowiskowe i gwarantuje przyjazne warunki pracy naszym pracownikom. Tylko w pierwszym etapie inwestycji przewidziano 2 500 m2 powierzchni socjalno-biurowej, odpowiednio duży parking na 500 aut osobowych oraz wiaty rowerowe. Na terenie naszego centrum logistycznego zaprojektowano i utworzono również strefy zieleni.

W budowie zastosowano następujące rozwiązania:

• oświetlenie LED w magazynie i na terenie całego centrum logistycznego;
  • ściany magazynu wykonano z materiałów o niskiej przenikalności ciepła;
  • wzdłuż ścian bocznych magazynu zastosowano niestandardowy system okien fasadowych o wysokiej izolacyjności termicznej, co dodatkowo  pozwala  doświetlić powierzchnię magazynową i daje dostęp do światła dziennego
  • zastosowano rampy o podwyższonym standardzie tj. wyposażone w domki przeładunkowe, które pozwolą zredukować utratę ciepła i zwiększyć komfort pracy

Holistyczne podejście do inwestycji począwszy od etapu projektowania, realizacji  jak i późniejszej eksploatacji obiektu pozawala oszacować rzeczywiste korzyści wynikające z zastosowania rozwiązań ekologicznych. Poczynione dziś inwestycje z pewnością zaprocentują w przyszłości obniżonymi kosztami utrzymania, co z kolei powinno przełożyć się na dodatkową przewagę konkurencyjną firmy Rhenus.

Dziennik Gazeta Prawna, Dodatek Transport i Logistyka, Pon. 31 października 2016 (nr 211)