Obsłułga branży budowlanej

Firma Rhenus Logistics specjalizuje się w obsłudze szeroko rozumianej produkcji w tym również branży budowlanej, która stanowi istotny udział w wolumenach obsługiwanych przez Rhenus w Polsce i w Europie. Nasze wieloletnie doświadczenie w obsłudze tego typu towarów niejako determinuje dalszy rozwój produktów Rhenus dla tego sektora gospodarki.

Ostatnie lata wzmożonych inwestycji zarówno w infrastrukturę drogową jak też w rynek mieszkaniowy, owocowały rozkwitem branży budowlanej co było również odczuwalne dla operatora logistycznego. Tu warto zauważyć, iż branża budowlana wymaga od operatora nie tylko elastyczności obsługi dostaw bezpośrednio na inwestycje, ale również wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. Inaczej realizuje się dostawy palet z cementem, a inaczej dostawy z przepompowaniem chemii do utwardzania betonu czy też profili stalowych lub artykułów wyposażenia wnętrz.

Portfolio naszych klientów jest bardzo różnorodne. Realizujemy dostawy dla branży budowlanej w ramach naszej europejskiej sieci transportowej dla przesyłek paletowych, a także organizujemy dedykowane dostawy na inwestycje, które wiążą się na przykład z uzyskaniem specjalnych pozwoleń na przewóz do centrum miasta. Przewozimy zarówno komponenty dla branży budowlanej, wyroby gotowe oraz specjalistyczne maszyny. Dla jednego z naszych klientów realizujemy dostawy z przepompowaniem, a także zarządzamy opakowaniami zwrotnymi DPPL na terenie całego kraju.  Jednym z dedykowanych rozwiązań jest transport maszyn między inwestycjami. W śród naszych klientów są też firmy produkujące zaprawy, kleje i szeroko rozumianą chemię budowlaną wymagającą transportu w temperaturze kontrolowanej.

Złożoność procesu realizacji usługi transportowej dla branży budowlanej różni się w zależności od projektu i jego sezonowości. Najbardziej wymagające są projekty niestandardowe w których mamy do czynienia z dostawami ponadgabarytowymi, dostawami wraz z usługą dodatkową np. rozładunek przez kierowcę, lub też dostawy JiT na inwestycje. Dostawy tego typu wymagają od operatora i jego podwykonawców zarówno doświadczenia jak też wiedzy o przewożonym produkcie. Nie bez znaczenia pozostaje czynnik ludzki. Kierowcy realizujący niestandardowe dostawy posiadają wiedzę i doświadczeni w zakresie rozładunku towaru na inwestycjach. Mocną stroną Rhenus są doświadczeni ludzie.

Rhenus realizuje kompleksową obsługę logistyczną. Dla klientów nadających przesyłki drobnicowe na paletach oraz innych niestandardowych nośnikach, oferujemy transport w ramach naszej międzynarodowej i krajowej sieci dystrybucyjnej. Realizujemy również dostawy LTL lub FTL w ramach usług dedykowanych, świadczymy usługi magazynowe, usługi typu cross-dock lub inne usługi dodatkowe na życzenie klienta.

Autor:
Ewa Stypulska