Outsourcing usług logistycznych dla branży e-commerce w Polsce

Logistyka dla e-commerce

Pierwszy kwartał roku 2018 był rekordowy pod względem aktywności najemców na rynku powierzchni magazynowych w Polsce, a to z kolei przełożyło się na najniższy w historii wskaźnik pustostanów. Warto zwrócić uwagę, że popyt, w dużej mierze, kształtowali najemcy z branży e-commerce (24%), operatorzy logistyczni (23%) oraz sieci handlowe (19%). Polska z uwagi na swoje położenie geograficzne, dostępność nowoczesnej powierzchni magazynowej i atrakcyjne koszty zatrudnienia, jest interesującym miejscem dla zagranicznych inwestorów. Nieprzerwany rozwój infrastruktury drogowej, a także otwartość na inwestycje zagraniczne mniejszych miast buduje pozytywny wizerunek polskiej gospodarki.

Na mapie logistycznej kraju pojawiają się całkiem nowe lokalizacje centrów logistycznych takie jak np. Bolesławiec, gdzie firma Rhenus Logistics zdecydowała się wybudować swoje własne centrum logistyczne - pierwszą tego typu inwestycję firmy Rhenus w Polsce, a zarazem jedną z największych w Europie. Magazyn Rhenus w Bolesławcu to 57 000m2 nowoczesnej powierzchni, która częściowo została już wykorzystana pod obsługę międzynarodowych projektów e-commerce dla lifestyle i fashion.
Wybór lokalizacji centrum dystrybucyjnego jest szczególnie istotny w przypadku projektów dla sprzedaży online. Bliskość rynków, hubów kurierskich oraz dostępność pracowników decydują o wyborze lokalizacji. Projekty logistyczne dla e-commerce obsługują zazwyczaj kilka lub kilkanaście rynków europejskich angażując w swoje operacje zarówno operatorów logistycznych, dostawców usług kurierskich, jak też rozlicznych podwykonawców takich jak agencje pracy tymczasowej czy dostawców infrastruktury magazynowej.  Niesłabnący wzrost sprzedaży internetowej, która wypiera tradycyjny kanał sprzedaży, pozwala sądzić, iż w kolejnych latach będziemy obserwować dalszy rozwój i specjalizację usług logistycznych dla e-commerce. Myśląc o przyszłości Rhenus Logistics rozwija powierzchnie magazynowe i automatyzuje procesy w obecnych projektach tego typu. Doskonałym przykładem dynamicznego rozwoju projektów e-commerce jest lokalizacja Rhenus Logistics w Goleniowie. Od kilku lat jest tam obsługiwany klient z branży e-commerce, który w roku 2017 odnotował ponad 20% wzrost obejmując pozycję  lidera wśród klubów zakupowy dla rodzin w Europie.

W obsłudze kanału e-commerce największym wyzwaniem są szczyty sprzedażowe, podczas których  magazyn musi kilkukrotnie zwiększyć swoją wydajność, zachowując najwyższą jakość procesów. Obsługa logistyczna sezonowości wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim doświadczenia, które zdobywa się latami. Wypracowanie procedur zarządzania zasobami, organizacja pracowników tymczasowych, odpowiednie planowanie infrastruktury czy reorganizacja powierzchni w magazynie wymagają czasu i zaangażowania. Obsługa sezonowych wzrostów sprzedaży jest swego rodzaju papierkiem lakmusowym, który weryfikuje profesjonalizm operatora logistycznego. W przypadku projektów wymagających zaangażowania znaczącej liczby pracowników – a takimi wciąż są projekty dla e-commerce - uzyskanie dużej elastyczności w szczytach sezonowych staje się wyzwaniem dla wielu firm. Obecne trendy pokazują, że to zapewnienie odpowiedniej liczby wykwalifikowanych pracowników staje się kluczowym kryterium wyboru dostawcy usług logistycznych.

Outsourcing usług logistycznych dla e-commerce jest ważnym wyborem i świadczy o pewnej dojrzałości organizacji, która chce się skoncentrować na swojej kluczowej działalności. Z naszego doświadczenia wynika, że firmy decydując się na outsourcing logistyczny chcą zoptymalizować procesy, zwiększyć ich skalę lub zreorganizować logistykę całego przedsiębiorstwa. W takiej sytuacji  ważna jest kompleksowość rozwiązania logistycznego w ramach obsługi całego łańcucha dostaw od transportu z kraju produkcji, przez transport morski, lotniczy, lądowy, odprawy celne, magazynowanie, przygotowanie wysyłek pod zlecenie klienta hurtowego i indywidualnego, oraz obsługa zwrotów. Grupa Rhenus jest dostawcą kompleksowych rozwiązań o globalnym zasięgu, zarządzamy złożonymi łańcuchami dostaw oraz zapewniamy bogactwo usług logistycznych.
U podstaw sukcesu sprzedaży online leży zadowolenie klientów, a sprawnie zorganizowana logistyka jest jednym z głównych elementów budujących pozytywny customer experience. Firmy, które decydują się na zorganizowanie przetargu na usługi logistyczne powinny, przede wszystkim,  jasno określić swoje potrzeby i zdefiniować cele, a następnie wybrać wiarygodnego i doświadczonego dostawcę usług, który będzie elastycznie reagował na potrzeby firmy i umożliwi jej dalszy rozwój.

Marta Kunikowska
Kierownik ds. Marketingu