Przygotowanie zamówień w sprzedaży on-line

W tradycyjnym kanale sprzedaży proces logistyczny kończy się w sklepie detalicznym lub hurtowni i ogranicza się do sprawnego zarządzania zapasami oraz dostawami. Klient indywidualny dokonując zakupów wybiera towar, podejmuje go ze sklepu i zwraca do sklepu w przypadku reklamacji. Można przewidzieć czas i miejsce realizacji procesu zakupów czy też zwrotów.

W sprzedaży internetowej proces logistyczny jest wydłużony i w znacznej mierze jest uzależniony od oczekiwań klienta indywidualnego. To klient decyduje kiedy robi zakupy, gdzie i kiedy mają zostać dostarczone.

Sprzedaż on-line jest niezwykle dynamiczna i mało przewidywalna. Co więcej, nie jest to tylko sprzedaż towarów, to niejako obietnica realizacji marzenia klienta o danym produkcie, w określonym rozmiarze, o określonym kolorze etc., a jej sukces zależy od niezakłóconej komunikacji między sklepem a operatorem logistycznym. Stroną odpowiedzialną za poprawne przygotowanie zamówienia klienta jest dostawca usług logistycznych.

Kompletacja zamówienia może być początkiem lub końcem sukcesu w sprzedaży internetowej. Zamówienie błędnie skompletowane po pierwsze negatywnie wpływa na wizerunek sklepu i może doprowadzić do tego, że w przyszłości klient zdecyduje się na zakupy korzystając z innej platformy sprzedażowej, a także zwiększa koszty sklepu (obsługa zwrotów, korzyści utracone z tytułu niedostępności danego towaru dla innych kupujących, możliwość uszkodzenia towaru podczas procesu zwrotu,).
Poprawna kompletacja zaczyna się już podczas przyjęcia towaru do magazynu.

Prawidłowa identyfikacja produktu na wejściu i poprawne przyjęcie towarów do magazynu leżą u podstaw bezbłędnej kompletacji zamówień. Kolejną składową sukcesu jest system magazynowy, który pozwoli sprawnie zarządzać przepływem towarów, a także będzie minimalizować czynnik ludzki w procesie kompletacji zleceń. Kilkukrotna kontrola towaru na etapie pikowania, pakowania i wydania, ogranicza niemalże do zera możliwość pomyłki, przy założeniu, że towar został poprawnie przyjęty do magazynu.

Kolejnym aspektem wartym uwagi jest jakość pakowania produktów oraz personalizacja zamówień.

Estetyczne pakowanie produktów, dobranie odpowiedniej wielkości kartonu, ułożenie produktów w kartonie zbiorczym zgodnie z instrukcją pakowania określoną przez sprzedającego, dodanie bilecików, próbek, ulotek etc. staje się standardem w obsłudze sklepów internetowych. Duże kluby zakupowe oraz znane sieci sprzedaży online mają wysokie wymagania w tym zakresie. Niejednokrotnie wytyczne odnośnie pakowania zmieniają się z sezonu na sezon np. dla branży modowej. Dbałość o estetykę pakowania buduje wizerunek sklepu i relacje z klientem.

Rola operatora logistycznego nie ogranicza się jedynie do odpowiedniego przygotowania zamówień pod względem poprawności kompletacji. Bardzo ważne jest poprawne zabezpieczenie towaru przed ewentualnymi uszkodzeniami w transporcie. Sposób pakowania danych grup produktowych powinien być zdefiniowany przez e-sklep i realizowany przez operatora. Nawet najlepsze i najbardziej kosztowne opakowanie nie zagwarantuje braku uszkodzeń podczas transportu, ale może znacznie zminimalizować możliwość ich wystąpienia.

Zarówno poprawność jak też jakość pakowania nie wydają się zbyt trudne do realizacji. Niemniej jednak, zaczyna być to wyzwaniem kiedy wolumen sprzedaży internetowej znacząco wzrasta, a zasoby logistyczne sklepu internetowego nie pozwalają na sprawną obsługę zamówień i dalszy rozwój. Warto wówczas oddać pełną obsługę logistyczną partnerowi, który posiada odpowiednie doświadczenie i know how.

Marta Kunikowska
Business Development Manager