Rhenus Logistics oficjalnie otwiera oddział W Bolesławcu

W dniu 15 czerwca 2018 r. odbyło się oficjalne otwarcie oddziału Rhenus Logistics Bolesławiec. Centrum logistyczne w Bolesławcu to pierwsza tego typu inwestycja firmy Rhenus w Polsce i jedna z największych w Europie.

Uroczystość otwarcia odbyła się dokładnie w drugą rocznicę wmurowania kamienia węgielnego pod inwestycję Rhenus w Bolesławcu i miała wymiar symboliczny, ponieważ magazyn rozpoczął pierwsze wdrożenia projektów logistycznych już w drugiej połowie roku 2017.

Inwestycja magazynowa Rhenus rozpoczęła się w 2016 roku wraz z budową pierwszej części obiektu magazynowego o powierzchni 40 000 m2. Magazyn został odebrany i udostępniony do użytku pod koniec 2016 r. Rozbudowa magazynu o kolejne 17 000 m2 rozpoczęła się w lipcu 2017 i została zakończona na początku stycznia 2018 roku.

Dynamiczny rozwój projektów, a także zapotrzebowanie na powierzchnię logistyczną w tym obszarze Polski płynące z rynku, miały zasadniczy wpływ na podjęcie decyzji o rozpoczęciu realizacji kolejnego etapu inwestycji. „Rhenus był pierwszym operatorem logistycznym, który zdecydował się uruchomić centrum dystrybucyjne w rejonie Bolesławca. Była to dla nas decyzja strategiczna i doskonale wpisująca się w obecny kierunek rozwoju rynku usług logistycznych” – komentuje Marcin Bartosz, Dyrektor Generalny Rhenus Logistics.

Obiekt magazynowy został zbudowany w standardzie korporacyjnym firmy Rhenus, wyższym niż standard obecnie obowiązujący na polskim rynku powierzchni magazynowych. W budowie nowego magazynu zastosowano rozwiązania przyjazne środowisku, a sam magazyn spełnia wysokie wymagania środowiskowe i gwarantuje przyjazne warunki pracy pracownikom Rhenus.